În această perioadă, tot mai mulţi români se întreabă îngrijoraţi cât va fi euro imediat după alegeri, având în vedere experienţa neplăcută de astă-vară, când leul s-a prăbuşit din cauza tensiunilor politice.
Economiştii băncilor comerciale, reuniţi în Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari din România (AAFBR), au realizat deja o prognoză din care reiese un minim de 4,50 şi un maxim de 4,70 lei/euro în decembrie 2012, media majoritară estimând un curs de 4,55 lei/euro.
Fără excepţie, toţi analiştii sunt convinşi că, dacă vor exista tensiuni politice atât de intense după alegeri încât cursul să se deprecieze masiv, Banca Naţională nu va permite depăşirea pragului de 5 lei/euro.
O „tradiţie“: leul slăbeşte după alegeri
Uitându-ne pe graficele Băncii Naţionale, putem observa că în fiecare an electoral leul a avut deprecieri serioase după alegeri. În decembrie 2004, spre exemplu, cursul a scăzut de la 38,5 la 39,3 lei (vechi)/euro, pentru ca în primul trimestru din 2005 să se aprecieze până la 36,4 lei/euro. În 2008, cursul intra în decembrie la o cotaţie de 3,77 lei/euro, pentru a încheia luna la 3,98 lei/euro, după care în prima zi din ianuarie 2009 a depăşit pragul de 4 lei/euro, iar în trimestrul I din acelaşi an s-a depreciat până la aproape 4,3 lei/euro.
Presiuni pot fi doar din afară
De data aceasta, însă, se pare că nu va mai fi aşa. Liderii AAFBR, chestionaţi de „Adevărul“, au argumentat că BNR va fi cu ochii pe curs, iar eventualele presiuni asupra leului pot veni doar din eventualele evoluţii nefericite din zona euro. „Noi avem ancore destul de puternice, e posibil să avem şi un nou acord cu FMI, astfel că nu mă aştept la fluctuaţii prea ample ale cursului, nici chiar în perioada de la alegeri la formarea noului Guvern. N-aş vrea să dau vreo cifră, dar cu siguranţă BNR nu va permite trecerea pragului de 5 lei pentru un