Românii care nu vor pleca în vacanţă peste graniţe îşi vor petrece şi anul acesta sărbătorile de iarnă în zone precum Bran-Moeciu, Mărginimea Sibiului sau Bucovina, dar se vor îndrepta şi spre nordul Olteniei şi spre Carpaţii de Curbură. Cei care vor să îşi petreacă zilele de concediu departe de aglomeraţia de pe Valea Prahovei se pot caza la pensiunile din judeţul Argeş sau la cele din judeţul Sălaj, unde preţurile sunt mai mici, iar proprietarii le promit oaspeţilor mese festive, preparate tradiţionale, dar şi karaoke sau muzică live de Anul Nou.
Patru nopţi de cazare într-o pensiune de trei stele în perioada sărbătorilor de iarnă pot costa între 500 şi 1.000 de lei de persoană, în funcţie de pachetul şi zona alese.
"În afară de destinaţiile cunoscute din anii trecuţi, cum ar fi Bran-Moeciu, Mărginimea Sibiului, Bucovina sau Neamţ, a crescut cererea în nordul Olteniei, Vâlcea şi Gorj, dar şi în Buzău şi Vrancea", a declarat pentru gândul Maria Stoian, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).
Stoian ne-a explicat că bucureştenii aleg, spre exemplu, diferite zone ale judeţului Buzău, pentru că acestea nu se află la o distanţă prea mare de Capitală şi pentru că aici ei găsesc condiţii bune de cazare.
Dacă, până nu demult, vacanţele la ţară erau preferate de familiile cu copii, în ultima perioadă, profilul turistului care alege să îşi petreacă zilele libere în zone rurale s-a schimbat. "În afară de familiile cu copii, în ultimii ani şi tinerii au înţeles că se poate petrece o vacanţă la ţară şi că se pot distra", ne-a explicat preşedintele ANTREC.
Stoian a mai adăugat că printre cei interesaţi de turismul rural se numără şi "intelectualii şi persoanele care îşi petrec mult timp la birou".
FOTO: Thomas Dan/Mediafax Foto
Unde pot merge turiştii pentru a evita aglomeraţia