O statistică întocmită la nivelul Serviciului de Intervenţie în Regim de Urgenţă (SIRU) din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea relevă faptul că în doar trei luni ale acestui an (iulie, august şi septembrie) au fost înregistrate 74 de cazuri de neglijare şi opt de abuz. „Echipa noastră s-a deplasat la toate aceste cazuri şi confirmate au fost doar 15, pentru care s-a luat şi măsură de protecţie. Dintre cele opt cazuri de abuz, trei s-au confirmat. Este vorba de doi băieţi şi o fetiţă, care au ajuns în atenţia noastră ca urmare a abuzului sexual, iar toate cele trei cazuri sunt încă în cercetare. Cei doi băieţi sunt în familie, iar fata este într-una din structurile noastre”, a declarat Anca Candrea, şeful SIRU.
Consecinţele abuzului asupra copilului, cu atât mai mult cele ale abuzului sexual, sunt devastatoare şi pot dura întreaga viaţă. Dacă semnele fizice dispar, traumele sufleteşti nu sunt deloc uşor de şters... Psihologii atrag atenţia asupra faptului că efectele abuzului de toate tipurile asupra copiilor sunt, în primul rând, legate de faptul că aceştia îşi formează o concepţie negativă despre lume şi viaţă, aceasta devenind pentru ei ameninţătoare şi nesigură. Copiii devin astfel anxioşi, labili emoţional sau defensivi, cu dificultăţi de exprimare şi de control emoţional.
Deficienţele de dezvoltare emoţională şi lipsa de încredere pot face dificilă relaţionarea cu persoanele apropiate în cursul vieţii de adult. Iată câteva dintre consecinţele abuzului asupra copiilor, despre care orice părinte ar trebui să ştie:
- coşmaruri: retrăirea traumei în timpul somnului poate fi o caracteristică frecventă la persoanele care au suferit diverse abuzuri;
- simptome somatice funcţionale: durerile de cap sau abdominale, vărsăturile, starea de somnolenţă sau de rău; tahicardia, tulburările respirato