Unul dintre punctele centrale ale evenimentelor dedicate împlinirii a 200 de ani de la înfiinţarea primei şcoli pedagogice superioare din spaţiul românesc, l-a constituit inaugurarea Muzeului Învăţământului Arădean, în clădirea Preparandiei vechi. Inaugurarea a avut loc sâmbătă, în prezenţa a sute de arădeni, interesaţi, şi în acelaşi timp onoraţi, că oraşul lor găzduieşte poate cel mai important muzeu al învăţământului din România.
Gazda, şi totodată sufletul evenimentului, a fost istoricul Doru Sinaci, directorul adjunct al Centrului Cultural Judeţean Arad. După o scurtă incursiune în istoria şcolii româneşti pe meleagurile arădene şi a subliniat importanţa Preparandiei în formarea personalităţilor marcante care au scris istorie pentru neamul românesc, profesorul Doru Sinaci l-a invitat pe Înalt Prea Sfinţia Sa, dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, să oficieze slujba religioasă de sfinţire a monumentului. „Vreau să vă transmit binecuvântarea Prea Fericitului Daniel, Patriarhul României, care este alături de aceste evenimente dedicate Preparandiei, această şcoală care a marcat profund viaţa spirituală a Aradului şi a întregii ţări. Dumnezeu să ne ajute să putem duce la împlinire testamentul urmaşilor acestei şcoli“, a declarat ÎPS Timotei.
A urmat apoi dezvelirea bustului prof. Teodor Ceontea, amplasat în curtea clădirii Preparandiei. „De numele lui Teodor Ceontea se leagă reîntemeierea «Reuniunii Învăţătorilor români din Dieceza Aradului», în anul 1887. A fost un profesor eminent al Institutului Pedagogic Teologic Arad, autor de manuale didactice, preşedinte al Reuniunii Învăţătorilor Români din Dieceza Aradului în perioada 1890-1906. Totodată, a fost directorul tipografiei diecezanei şi nu întâmplător, primul român căruia i s-a ridicat un bust în Arad“, a declarat Doru Sinaci. Totodată, istoricul a mai declarat că „în aceste zile sărbător