Liderii Uniunii Europene lucrează la un plan financiar pe termen lung în care nu se regăseşte şi Marea Britanie, scrie cotidianul Financial Times. Explicaţia ar fi legată de poziţia inflexibilă a Londrei, care cere îngheţarea cheltuielilor comunitare, şi care nu poate fi pusă în acord cu poziţiile celorlalte state europene.
În acest timp, euroscepticismul a ajuns la maxim în Marea Britanie, unde se discută tot mai deschis despre “ British Exit”, adică scenariul ieşirii Londrei din Uniunea Europeană, scrie France Presse.
În discuţie un posibil buget comunitar pentru numai 26 de state
Financial Times scrie că totul a pornit de la inflexibilitatea Marii Britanii, care cere vehement îngheţarea cheltuielilor Uniunii Europene la nivelul celor din anul 2011, premierul britanic David Cameron având de altfel şi un mandat în acest sens din partea parlamentului de la Londra. Poziţia Marii Britanii se arată, cel puţin până la această oră, cea mai agresivă în rândul statelor uniunii în privinţa bugetului pentru 2014-2020, care ar trebui să acopere circa 1.000 de miliarde de euro. Aşa că, ţinând cont şi de posibilitatea ca David Cameron să se opună prin veto formei viitorului buget, oficiali europeni, alături de diplomaţi din ţările comunitare, au analizat cât de realist e un astfel de buget, scrie Financial Times, care citează surse apropiate discuţiilor.
Ziarul aminteşte declaraţii ale mai multor diplomaţi, care ar fi ajuns la concluzia că va fi imposibilă acceptarea cererilor Marii Britanii şi se aşteaptă la un eşec al apropiatului summit de la Bruxelles în chestiunea viitorului buget european. "Din cauza poziţiei Marii Britanii, se caută, atât în capitalele naţionale, cât şi la Bruxelles, o soluţie în 26. Este analizată opţiunea din perspectivă financiară şi juridică", a spus un oficial. Planul ar putea fi parte a strategiei de negociere, cu scopu