Rezonanta celui de-al treilea Congres Romania-Germania de la Calw „a fost redusa“, caci „imaginea tarii nu este cea mai buna“, scrie editia electronica a ziarului regional Schwarzwaelder Bote. Cu toate acestea, initiativa facultatii SRH Hochschule, organizatoarea evenimentului din 16 noiembrie, a fost un bun prilej de contracarare a unor clisee despre Romania. Problemele tehnice survenite la celularele din Germania sunt adesea preluate si rezolvate de un Hotline din Sibiu, a spus Annika Pattberg, de la agentia de dezvoltare economica a Germaniei, Germany Trade and Invest. "In Germania nu mai iese nici o masina de pe banda in care sa nu fie si piese din Romania", a adaugat ea.
Si nu este vorba doar de piese marunte. Furnizorul de piese auto Marquardt GmbH, de exemplu, isi acopera din Romania necesarul de sisteme de inchidere complexe, pentru Mercedes. Alt furnizor auto, Continental AG, a inceput sa-si relocalizeze o parte din dezvoltare si cercetare in Romania, inscriindu-se intr-un trend din care fac parte si mari concerne internationale, cum e IBM, Hewlett Packard si Microsoft.
„Firmele pe care le insotim in Romania prin L-Bank, sunt cu toate multumite“ a spus in cuvantul sau de deschidere, vicepresedintele L-Bank Prof. Dr. Manfred Schmitz-Kaiser, contracarand unele relatari negative, din presa germana. Din ianuarie 2003, Dr. Schmitz e consul onorific al Romaniei la Stuttgart si activ promotor al relatiilor bilaterale germano-romane.
El considera drept factori evidenti de motivare investitionala in directia Romania, apartenenta tarii la UE, impozitarea redusa, de 16%, salariile scazute si pe alocuri larga cunoastere a limbii germane. La capitolul deficite intra in primul rand cele legate de largirea infrastructurii.
Sa nu se creada insa ca doar Romania are probleme cu implementarea proiectelor de anvergura, sau cu corupti