IAȘI.Luni, 19 noiembrie, Librarium Palas si Curtea Veche Publishing invită ieșenii la evenimentul de lansare a volumului Memoria stigmatelor de Lăcrămioara Stoenescu. Lansarea va avea loc la Librarium Palas (Palas Shopping Mall, vis-à-vis de Caruselul Venețian) din Iași, de la ora 17.00. La eveniment vor lua cuvîntul conf. univ. dr. Sorin Bocancea, conf. univ. dr. Daniel Șandru, Oltea Ștefănescu, unul dintre „personajele” cărții.
„Cartea mea se adresează în primul rînd acelor tineri care vor să cunoască istoria recentă, nemistificată, trăită de cei care au suferit pentru a o salva. Acești purtatori de stigmate morale îi reprezintă doar pe cîțiva dintre cei mulți, în carte aparînd doar cei care au dorit să vorbească.”, a precizat Lăcramioara Stoenescu.
„În România comunistă, din 1948 și pînă la începutul anilor ’60, soarta unui om depindea mai ales de dosarul sau politic – pînă-ntr-acolo încît Dosarul, ca atare, era cu mult mai important decît Omul. O faptă de opoziție față de regimul comunist – a oricăruia dintre români, fie o persoană anume sau vreuna dintre rudele sale – era un păcat de neșters – un stigmat. Dacă ai fi furat, violat sau omorît era altceva. Dar, ca arestat politic, vei fi stigmatizat toată viața – va spune un om al regimului către unul dintre eroii acestui volum.”, spune Adrian Cioroianu, Decan, Facultatea de Istorie, Universitatea București.
Lăcrămioara Stoenescu (n. 22 februarie 1942 la Giurgiu) a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București în 1969. A fost profesoară la Colegiul „Cantemir-Vodă“ din București. Debutează în 2007, la Curtea Veche Publishing, cu volumul memorialistic Copii — dușmani ai poporului. Este autoarea cărții De pe băncile Școlii în inchisorile comuniste și al unor scenarii radiofonice
după cartea Copii — dușmani ai poporulu: Am fost dușman al poporului și Un om nevinovat. De asemen