Spania trăieşte o criză profundă, care o apropie de o cerere de ajutor financiar, însă ar urma să intre în curând în clubul celor mai bogate ţări ale Uniunii Europene, devenind contributor net la buget - o situaţie paradoxală, comentează, luni, AFP.
După o spectaculoasă traiectorie, Spania, a patra economie a zonei euro, a trecut în circa zece ani de la poziţia de cel mai mare beneficiar de fonduri europene la aceea ce contributor net, calitate în care trebuie să dea mai mulţi bani decât primeşte.
'Spania este una dintre ţările care au beneficiat cel mai mult de intrarea în Uniunea Europeană' în 1986, aminteşte Rolf Campos, profesor la IESE Business School din Madrid.
'Este suficient să-i vedem reţeaua de trenuri de mare viteză, cofinanţată în mare măsură de UE' şi a doua pe plan mondial ca număr de kilometri, pentru a ne da seama cât de mult 'a susţinut UE creşterea economică' a ţării, afirmă Mario Kolling, cercetător la Real Instituto Elcano.
La aceasta se adaugă un puternic sentiment de adeziune populară. 'În Spania, Europa a fost văzută totdeauna ca o soluţie, ca drumul spre modernizarea ţării', subliniază acesta.
Odată cu sosirea unor noi state membre, ca Bulgaria sau România, Spania apare, prin comparaţie, ca una dintre ţările bogate ale Uniunii, adaugă France Presse.
După ce a reuşit să-şi păstreze statutul de beneficiar net în perioada 2007-2013, Spania 'va deveni, mai mult ca sigur, contributor net' pentru ciclul financiar următor, 2014-2020, estimează Mario Kolling.
Şi totuşi, pentru Madrid, această urcare în grad care îl face să se alăture unor ţări ca Germania, Franţa, sau Marea Britanie 'este într-o oarecare măsură o veste proastă', remarcă acesta. Deoarece Spania, foarte fragilizată, întâmpină greutăţi în depăşirea problemelor legate de spargerea bulei sale i