"Cine intră în contradicţie cu principiile dreptului internaţional are o problemă, fie chiar şi de nervozitate". Iată ce declară la RFI ministrul de Externe, Titus Corlăţean, după ce vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a spus că Moscova nu are de gând să întrebe România în privinţa deschiderii unui consulat rus în Transnistria.
Pentru Titus Corlăţean, reacţia Republicii Moldova pe acest subiect este mai importantă, decât cea a Rusiei. "M-am exprimat deja public anterior, stârnind reacţia nervoasă a unor oficiali ruşi, la fel de nervoşi în mod tradiţional! O spun foarte clar: era firesc, înainte de orice, să aşteptăm reacţia autorităţilor şi poziţia oficială a autorităţilor Republicii Moldova, care s-a şi exprimat public. Mai departe, afirmarea unor principii de drept internaţional, afirmarea unor principii care ţin de poziţia constantă a statelor, inclusiv a României, legat de conflictul transnistrean, respectiv faptul că regiunea separatistă nu a fost recunoscută de nimeni ca o entitate independentă e o chestiune care ţine de afirmarea poziţiilor cunoscute de altfel ale statelor şi ale României, astfel încât nu este nici un fel de surpriză faptul că într-o entitate nerecunoscută este greu să putem înţelege de ce ar trebui sau ar dori cineva să deschidă un consulat. Dar încă o dată, prioritate o are poziţia pe care o exprimă statul direct interesat, respectiv Republica Moldova, iar aici poziţia a fost foarte clar exprimată", spune ministrul român de Externe.
Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, reprezentant al Moscovei în Transnistria spunea recent că Rusia nu are de gând să întrebe România în această chestiune. În plus, postul de radio Vocea Rusiei l-a acuzat pe şeful diplomaţiei române de caracter duplicitar. Titus Corlăţean răspunde: "Este un gen de retorică pe care-l cunoaştem. Suntem obişnuiţi. Nu este cazul ca un ministru de Externe să facă comen