Printr-un proiect de ordin lansat luni în dezbatere publică, MS stabileşte criteriile de eligibilitate ce trebuie îndeplinite de unităţile în care se vor desfăşura activităţile de recrutare, testare şi donare de celule stem de la donatori neînrudiţi şi care vor avea responsabilitatea de a desfăşura aceste activităţi în conformitate cu criteriile de participare în relaţia cu Registrul Naţional al Donatorilor de Măduvă (RNDVCSH), legislaţia internă, europeană şi standardele Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă (AMDM). Unităţile respective vor încheia protocoale de colaborare cu Registrul Naţional al Donatorilor de Măduvă.
Astfel, Registrul este responsabil cu implementarea standardelor AMDM în domeniu şi, întrucât aceste standarde reglementează întregul circuit, de la donare la transplant, iar activitatea desfăşurată de RNDVCSH este în sprijinul activităţii de transplant, se impune stabilirea unor criterii minime de participare a unităţilor sanitare în relaţia cu RNDVCSH, potrivit iniţiatorilor proiectului.
Astfel, unităţile respective vor încheia protocoale de colaborare cu Registrul Naţional al Donatorilor de Măduvă.
Potrivit proiectului, în termen de zece de zile de la data intrării în vigoare a ordinului, vor fi desemnate, prin ordin al ministrului Sănătăţii, unităţile sanitare care desfăşoară activităţi de recrutare, testare şi donare de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, unităţi coordonate metodologic de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Centrele donatorilor de celule stem hematopoietice (CD) pot fi organizate în unităţi sanitare desemnate, prin ordin al ministrului Sănătăţii, prevede acelaşi proiect.
Pentru a organiza activitatea de recoltare, testare şi donare de celule stem de la persoane neînrudite, unitatea sanitară trebuie să fie acreditată de Agenţia Naţi