Ambasadorul Mark Gitenstein a fost primit luni la MAE. Mandatul său este tot mai aproape de final. Îşi va încheia misiunea la 14 decembrie 2012.
Ambasadorul Mark Henry Gitenstein şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 2 septembrie 2009. Înainte de a accepta nominalizarea pentru această funcţie, Mark Gitenstein a fost cercetător principal la Brookings Institution şi partener în cadrul biroului din Washington al firmei multinaţionale de avocatură Mayer Brown LLP. Anterior, ambasadorul Gitenstein a lucrat ca funcţionar în Senatul american timp de 17 ani, atât în calitate de consilier la biroul senatorului Joseph Biden, cât şi în calitate de consilier-şef la Comisia Juridică a Senatului SUA. Străbunicii ambasadorului Gitenstein au emigrat din România în SUA la sfârşitul secolului 19, el devenind astfel primul ambasador al SUA de “origine română”.
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, l-a primit la 19 noiembrie 2012, pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, în vizită de rămas bun, la încheierea mandatului în România, anunţă MAE, într-un comunicat. Ministrul Afacerilor Externe a exprimat, cu acest prilej, apreciere pentru contribuţia de ansamblu a ambasadorului Gitenstein la consolidarea şi extinderea Parteneriatului Strategic bilateral. A evocat, ca principale evoluţii în acest sens, adoptarea, la 13 septembrie 2011, a Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA, urmată de lansarea, la 31 octombrie 2012, a Task Force-ului bilateral pentru implementarea acesteia, respectiv acordul bilateral de cooperare în domeniul apărării anti-rachetă, aflat în derulare.
Şeful diplomaţiei române a exprimat, în acelaşi context, speranţa că dosarul vizelor îşi va găsi, la rândul său, o soluţionare rapidă, inclusiv prin intermediul activităţii Task Force-ului creat pentru i