Ministerul Sănătăţii ar putea începe să achiziţioneze de săptămâna viitoare aparatură medicală şi medicamente scumpe în cadrul unor licitaţii naţionale, ceea ce va reduce costurile în sistemul de sănătate, spune Raed Arafat, ministrul sănătăţii.
"Pentru achiziţiile de aparate şi materiale de volum mare sau (medicamente, n. red.) specifice scumpe pe programele Ministerului Sănătăţii intră hotărâre de guvern, care va stabili că Ministerul Sănătăţii este unitate de achiziţie centrală pentru sistemul sanitar şi care achiziţionează pe acordul-cadru, pe durată mai lungă, materialele, aparatură, medicamente pentru sistemul sanitar cu sursa de finantare din fonduri publice, atât pentru spitalele MS (Ministerului Sănătăţii - n. red.), cât şi pentru cele descentralizate", a spus ministrul sănătăţii Raed Arafat la emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de PRO TV.
O miză de zeci de milioane de euro
Aparatură medicală şi medicamente scumpe reprezintă o miză de ordinul zecilor de milioane de euro anual, iar până acum spitalele îşi organizau propriile licitaţii. Arafat notează că licitaţiile care se derulează acum sunt legale, însă este posibil ca în anumite caiete de sarcini să fie exclusă concurenţa.
Schimbarea anunţată de Arafat mută centrul decizional de la managerii de spitale la minister şi reprezintă una dintre cele mai importante mişcări din domeniu din ultimii ani, de la descentralizarea din 2010, când mare parte din spitale au trecut în administrarea autorităţilor locale.
Ideea unor achiziţii publice nu este nouă în condiţiile în care statul, spre exemplu, a cumpărat în intervalul 1999 - 2000 aparatură medicală de 280 mil. dolari, licitaţiile fiind reluate în intervalul 2007 - 2008, când suma investită a fost de 40-50 mil. euro.
Şi pentru programe naţionale de oncologie, diabet sau HIV/SIDA livrările de pastile se fă