Cu ocazia vizitei sale istorice in Myanmar, Barack Obama a felicitat-o pe Aung San Suu Kyi, castigatoarea Premiului Nobel pentru Pace in 1991, pentru curajul de care a dat dovada in lupta sa pentru democratie.
CNN noteaza ca Obama este primul presedinte american care a fost intr-o vizita oficiala in Myanmar, stat a carui istorie a fost marcata de regimurile de opresiune. Abia din anul 2011, lupta pentru reformarea politica si economica a Uniunii Myanmara a inceput sa dea roade, motiv pentru care presedintele american a tinut sa-i felicite pe lideri si sa-i incurajeze sa continue acest demers.
Aung San Suu Kyi este una dintre figurile emblematice ale luptei pentru instalarea democratiei in Myanmar, cauza pentru care a fost condamnata sa-si petreaca ani de zile in arest la domiciliu.
"Prin ani intregi marcati de dificultate, a dat dovada de un curaj de neclintit si determinare. Astfel, a aratat ca libertatea si demnitatea umana sunt lucruri care nu pot negate", a spus Barack Obama, adresandu-i-se lui Aung San Suu Kyi.
In anul 1990, Aung San Suu Kyi a castigat Premiul Rafto si Premiul Sakharov pentru libertate in gandire, iar un an mai tarziu a primit Premiul Nobel pentru Pace, ca urmare a luptei sale importiva regimului militar opresiv sub care s-a aflat Myanmar pana de curand.
"Cel mai dificil lucru in perioadele de tranzitie este faptul ca trebuie sa ne dam seama ca reusita nu este nicidecum aproape, ca trebuie sa avem grija sa nu ne lasam dusi de mirajul unei false victorii si ca trebuie sa facem ca aceasta sa fie autentica si sa consolideze prietenia dintre cele doua tari", a declarat Aung San Suu Kyi.
Inainte de intalnirea cu Suu Kyi, Obama a avut o intrevedere de cateva ore cu presedintele Thein Sein, ale carui reforme au dus la eliberarea a sute de detinuti politici si au ajutat la relansarea