Comisia Europeană face eforturi pentru a înăspri legislația astfel încât blocul comunitar să fie protejat mai bine în fața politicilor marilor companii de a-și muta artificial o bună parte din profituri în paradisuri fiscale. Din cauza acestor practici, guvernele din UE pierd anual aproximativ 60 de miliarde de euro.
După luni întregi de dezbateri, Comisia Europeană face pași rapizi pentru a schița un cadru legislativ mai dur, care să nu mai permită corporațiilor să-și mute ”pe hârtie” o parte din venituri și profituri în state-paradisuri fiscale sau jurisdicții cu un nivel mai scăzut al taxelor și al impozitelor. Eforturile vin în contextul în care guvernele fac eforturi disperate pentru a-și reduce deficitele bugetare și datoriile publice, țeluri ce, pentru majoritatea statelor comunitare, s-au tradus prin planuri dure de austeritate.
Potrivit unui draft al proiectului elaborat de Comisia Europeană, obținut de publicația ”Financial Times”, Executivul UE recomandă ca statele membre să adopte o definiție mult mai clară și mai dură pentru ceea ce înseamnă paradis fiscal și să elimine coordonat înțelegerile privind evitarea impozitării duble încheiate cu astfel de state. Aceasta va însemna că marile companii nu vor mai putea să evite plata impozitelor și a taxelor prin astfel de ”artificii” fiscale.
Definiția mai dură se bazează pe codul de conduită al UE pentru taxare și impozitare în sectorul de business, ale cărui criterii pentru identificarea unui paradis fiscal includ nu numai lipsa transparenței și refuzul de a furniza informații, ci și alte practici precum oferirea de beneficii și exempții fiscale doar către companiile nerezidente.
Comisia recomandă, de asemenea, alți doi pași care vor îngreuna demersurile companiilor de a profita de discrepanțele dintre cadrele fiscale la nivelul UE. Primul presupune ca statele comu