Ministrul Educaţiei a dat asigurări că se va ţine cont şi de părerea părinţilor în ceea ce priveşte soarta claselor pregătitoare. În alte oraşe din ţară, acest lucru a şi fost făcut deja, 98% dintre părinţi optând pentru a-şi da copiii la grădiniţe, în locul claselor pregătitoare.
„Vom face o analiză la sfârşitul semestrului pentru a vedea care sunt avantajele şi dezavantajele clasei pregătitoare. În acest moment, circa 6.000 de elevi învaţă în spaţii inadecvate. Asta înseamnă săli de sport transformate în clase, laboratoarele sau chiar şi cancelariile. Totodată, un număr de 3.000 de elevi din clasele XI-XII învaţă în spaţii inadecvate pentru a-i lăsa pe cei mici în sălile de clasă. Totodată, nu toate şcolile au reuşit să-şi adapteze grupurile sanitare şi chiuvetele pentru această grupă de vârstă. Apoi, nu este normal ca în curtea şcolii să se joace copii cu vârste de 18 ani cu copii de 6 ani“, a declarat Ecaterina Andronescu la Arad.
Cu toate astea, cei care au început acum clasele pregătitoare vor termina cu acelaşi cadru didactic şi în acelaşi loc. Totodată, cu siguranţă, clasa pregătitoare va rămâne ca prima etapă din învăţământul obligatoriu, rămâne de vazut unde se va desfăşura: în grădiniţe sau în clase.
„În ceea ce priveşte mobilierul care a fost achiziţionat deja, acesta nu se aruncă şi nici mijloacele didactice. Probabil va ajunge la grădiniţă, dacă acest lucru se va decide. Totodată, se va schimba şi modul de înscriere în aceste clase. Trebuie să îi dai părintelui dreptul de a-şi înscrie copilul în şcoala pe care o consideră optimă“, a dat asigurări Andronescu.
În ceea ce priveşte situaţia în Arad, Claudius Mladin, inspectorul şcolar general, a declarat: „Clasa pregătitoare, fiind o experienţă nouă în sistemul nostru de educaţie, a generat stări de iritare. Treptat, însă, totul a decurs bine (chiar dacă au fost câteva întâr