Oamenii care intră într-un magazin în căutarea unui laptop aud tot felul de explicaţii care ar trebui să-i ajute să aleagă unul. Multe dintre acestea sunt însă incorecte, fie pentru că asistenţii nu au înţeles solicitările, ori au un repertoriu prestabilit, sau caută cea mai scurtă cale spre încasarea comisionului.
Câteva dintre cele mai des folosite astfel de argumente se referă la specificaţiile laptopului, fie că este vorba de procesor, de placa video sau de capacitaţile de redare a sunetului, informează Cnet.
1. „Luaţi-vă un quad core, este mai bun decât dual core”
...într-un număr limitat din cazuri. Majoritatea programelor nu folosesc la maxima capacitate configuraţia quad core însă. Aplicaţiile trebuie scrise asftel încât să trimită informaţii clare fiecărui procesor. În funcţie de specificul fiecăreia, acest lucru poate să nu fie tocmai uşor de programat.
De acest motiv, o configuraţie dual core la 2 GHz poate înregistra, în multe cazuri, o performanţă superioară faţă de quad-core, doar pentru că programele nu sunt concepute pentru a folosi toate patru procesoarele. Deşi există aplicaţii care distribuie în mod egal sarcinile procesoarelor în sistemul de operare, chiar şi în acest caz performanţa poate să nu atingă maximul capacităţii, dacă programele nu sunt scrise special pentru quad core.
Unele dintre procesoare pot fi încărcate doar parţial sau să termine operaţiunile distribuite înaintea celorlalte.
Decizia de cumpărare în acest sens trebuie luată în funcţie de aplicaţiile care vor fi rulate pe laptopul respectiv.
2. „Vă trebuie o unitate centrală cu mai mulţi GHz”
Regula clasică referitoare la această specificaţie spune că procesorul trebuie să fie cel mai rapid pe care îl permite bugetul. Pe scurt, cea mai mare cifră urmată de „GHz” ar fi cea mai bună alegere.
Lucrurile nu au rămas însă a