În primăvară ieşenii vor afla care este conceptul cu care capitala Moldovei se înscrie în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.
Săptămâna trecută conducerea Asociaţiei Iaşi Capitală Culturală Europeană a participat la Cluj Napoca, unul dintre oraşele competitoare pentru prestigiosul titlu, la conferinţa internaţională „Capitale Culturale Europene 2020 +. Etapele călătoriei". "Din discuţiile pe care le-am purtat cu cei de acolo reiese că ei se vor axa foarte mult pe conceptul de multiculturalism. Însă la ora actuală în Uniunea Europeană ideea de multiculturalitate evidenţiază mai mult diferenţele. Trebuie să discutăm, aşa cum vom face noi, despre interculturalitate, un concept integrator, care uneşte", susţine Teodor Răileanu, directorul executiv al Asociaţiei Iaşi Capitală Culturală Europeană.
În prezent, asociaţia ieşeană a intrat deja în posesia dosarelor complete de candidatură ale fostelor şi viitoarelor Capitale Culturale Europene. "Până la începutul anului vom studia aceste dosare pentru a identifica tipul de evenimente concrete cu care oraşele au câştigat competiţia. În continuare lucrăm la conceptul cu care vom câştiga. În dosarul de candidatură este foarte important ca, deşi evenimentul durează un singur an, să se poată asigura continuitatea. De aceea lucrăm inclusiv la programul pentru 2013, 2014", a completat directorul Asociaţiei.
Lansarea conceptului cu care cei din Asociaţie speră să câştige competiţia va avea loc în primăvara anului viitor, ocazie cu care va fi lansată şi o serie de dezbateri pe teme concrete, cu experţi de talie internaţională. "Toţi sunt directori executivi sau manageri culturali ai European Capital of Culture (ECOC). Este vorba despre Extor Tsatsoulis din Cipru, Peter Tomaz Dobrila şi Nele Hartling, care lucrează ca manager cultural cu ECOC din 1985. Aceştia ne vor spune exact ce tip de evenimente est