Preşedintele Traian Băsescu susţine că datorită realităţilor din Marea Neagră, vânzarea a 10% din Petrom nu a mai figurat în acordul cu FMI, compania urmând să fie parte la ce se va întâmpla peste cinci ani în forajul din aria marină, el adăugând că şi Transgaz a intrat în această "ligă".
"Transgaz a intrat în altă ligă în momentul de faţă după ce ştim ce ştim despre Marea Neagră şi e de discutat dacă e oportun să vindem 15%, dacă da - cui. Nu cumva ne-ar interesa să ne luăm parteneri dintre cei care vor exploata în Marea Neagră pentru a face investiţiile necesare să poată prelua excedentul de gaze care vor fi destinate vânzării?", a spus Băsescu.
El a arătat, exemplificând, că nici Petrom nu a mai figurat, după eşecul din 2011, în acordul cu FMI pentru vânzarea a 10% datorită aceloraşi realităţi din Marea Neagră.
"Spre exemplu, nu aţi mai văzut Petrom după eşec, nu l-aţi mai văzut în acordul cu FMI pentru vânzarea a 10%. De ce? Din cauza aceloraşi realităţi din Marea Neagră. Petrom este parte la ce urmează să se întâmple peste vreo cinci ani în Marea Neagră", a spus Băsescu.
Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filială a companiei americane Exxon Mobil împreună cu OMV Petrom au început în decembrie 2011 forajul într-un perimetru petrolier din Marea Neagră aflat în concesiunea companiei româneşti. La începutul anului, OMV Petrom şi Exxon Mobil au anunţat că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 mld metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.
Exxon Mobil Exploration and Production România pregăteşte pentru următorii doi ani investiţii de până la 1,23 miliarde de dolari în foraj petrolier şi lucrări adiacente în Marea Neagră. La sfârşitul lunii octombrie, preşedin