În timp ce la Bucureşti politicienii se ceartă în chestiunea poziţiei României la dezbaterea viitorului buget european, alte state ex-comuniste folosesc din plin şi aproape în totalitate fondurile comunitare, iar asta duce la reducerea semnificativă a decalajului faţă de economiile occidentale, arată France Presse. De exemplu, Polonia, considerată un model de succes.
Polonia este ţara care a avut la dispoziţie cea mai generoasă sumă din fondurile Uniunii Europene în perioada 2007–2013. E vorba de mai mult de 67 de miliarde de euro, bani folosiţi în cea mai mare parte. Şi pentru că mai are nevoie, Varşovia se opune oricărei reduceri a viitorului buget comunitar. O parte din aceşti bani, adică şase miliarde de euro, a fost pentru infrastructura de transport, iar Polonia a construit autostrăzi.
Deocamdată e departe de standardele occidentale, pentru că reţeaua poloneză de autostrăzi este încă slab dezvoltată, adică există 1.300 de kilometri de autostrăzi şi peste 1.000 de kilometri de drumuri expres. Autostrada care leagă Varşovia de Berlin a fost finalizată la timp pentru deschiderea în luna iunie a campionatului de fotbal Euro 2012, organizat în paralel de Polonia şi Ucraina. Această autostradă urmează să fie prelungită către est, în direcţia Moscovei.
Reporterii de la France Presse au găsit, pe traseul autostrăzii, un oraş care s-a dezvoltat mult în ultima vreme, tocmai pentru că legăturile sunt acum mai rapide. E vorba de Grodzisk, la est de Varşovia, unde se ajunge în jumătate de oră pe autostradă şi nu în două ore, ca înainte. Acum, autorităţile locale s-au apucat să ridice un parc de distracţii, investiţie de 620 de milioane de euro, care va atrage în timp alţi bani în zonă. Parcul va fi singurul de acest gen, pe o rază de 1.000 de kilometri, astfel că piaţa este enormă. Circa 160 de mii de copii polonezi călătoresc anual în străinătate, p