Medicii cardiologi de la un spital privat din Capitală vor implanta, în premieră, un stent care se resoarbe singur. Dispozitivul a fost lansat recent la Viena. Sursa: NorthFoto
Pacientul care va fi supus intervenţiei are 56 de ani şi provine dintr-o familie cu istoric de boli cardiovasculare. Bărbatul a fost diagnosticat cu stenoză pe una dintre arterele coronare și risca să facă infarct. În acest caz, pacientul a refuzat să facă o intervenţie clasică, iar acum a acceptat să i se monteze un stent bioresorbabil. Noul dispozitiv a fost lansat de curând la Viena, iar costul lui se ridică la 4.000 de euro.
„Acest tip de stent este indicat mai mult la tineri cu leziuni coronariene. Având în vedere că stentul se resoarbe, ei nu mai au nevoie să mai ia medicamente. După intervenţie, vasul revine la o formă normală, există vasoconstricţie, vasodilataţie, spre deosebire de stenturile de până acum, metalice, care ţin ca o armătură vasul. După primele şase luni, începe resorbţia care durează până la doi ani. Este o revoluţie în cardiologia intervenţională care este aşteptată de mulţi ani', a explicat dr. Dan Deleanu, coordonator Cardiologie Intervenţională Med New Life şi şef al Secţiei de Cateterism de la Institutul de Boli Cardiovasculare ''Prof. Dr. C.C. Iliescu''.
Prin această nouă metodă riscurile sunt reduse şi intervenţia se face cu anestezie locală. Operaţia durează efectiv 35-45 de minute şi pacientul poate să plece a doua sau a treia zi acasă.
Mai mult de o treime din bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare au nevoie de un implant de stent, care să le lărgească vasele de sânge şi restabilizeze fluxul sanguin.