Scris de Alin Gherasim - Judeţul nostru este predispus evenimentelor meteorologice extreme, chiar dacă şansele ca acestea să se întâmple sunt mici.
ARAD. Suntem expuşi tuturor urgiilor provocate de natură, dar, cu toate acestea, şansele ca evenimentele extreme să se întâmple sunt destul de mici. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul Operaţional Judeţean Arad, a întocmit Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor, plan în care se regăsesc toate blestemele naturale care se pot abate peste judeţul nostru. Iar fenomenul cu care începe acest plan este vijelia.
„Vijeliile, furtunile şi ploile torenţiale se produc în judeţul Arad în special în sezonul cald, între lunile aprilie şi octombrie. Acestea constituie unul din fenomenele meteorologice care încep să se manifeste din ce în ce mai des pe teritoriul judeţului din cauza schimbărilor climaterice din ultimii 20 de ani. Dintr-un studiu efectuat de autorităţile meteorologice a rezultat că, între anii 1985 – 2012, pe teritoriul judeţului Arad au fost înregistrat 59 fenomene de vijelie. Din datele de care dispunem, vârful acestor fenomene s-a produs în anul 2003, în localitatea Mişca, şi în anul 2005, în localitatea Socodor. Fenomene similare, dar cu intensitate mai scăzută, s-au produs şi în localităţile Zăbrani, Dieci, Cermei, Peregul Mare”, se arată în plan.
O altă „boală” a Aradului, care apare tot mai des, este grindina. În perioada 1985 – 2012, au fost înregistrate 56 de cazuri de căderi de grindină. Iar zona cea mai expusă, potrivit măsurătorilor meteorologice, este Câmpia de Vest.
Iar expunerile la natura dezlănţuită nu se opresc aici, cel puţin când vine vorba de studiile despre judeţul Arad. În ceea ce priveşte ninsorile, acestea pot fi interpretate ca un fenomen meteorologic extrem. Asta dacă luăm în calcul şi ce ierni grele a suportat judeţul nostru în ultimii ani.
„