Judecătorul Ovidiu Ispir, reprezentantul României la Curtea Europeană de Conturi, a prezentat, vineri, Raportul Curții Europene de Conturi pentru 2011. În timp ce țări precum Danemarca, Portugalia sau Austria sunt nominalizate în raport cu nereguli importante, România apare doar cu câteva nereguli minore. Și atunci, de ce Comisia Europeană ne-a suspendat plățile?
Pentru început, Judecătorul Ovidiu Ispir, reprezentantul României la Curtea Europeană de Conturi, a ținut să precizeze că nu a putut prezenta în Parlamentul de la Bucureşti raportul, așa cum ar fi fost normal, din cauza campaniei electorale. "Am vrut să facem această prezentare şi în Parlamentul României dar, din motive obiective cunoscute, și anume, campania electorală, nu s-a putut”, a spus Ispir. El a arătat că Tratatul de la Lisabona prevede ca rapoartele anuale ale Curţii Europene de Conturi privind execuţia bugetară a UE să fie prezentate nu doar instituţiilor UE, ci şi parlamentelor naţionale din ţările membre. Ispir a spus că speră ca, anul viitor, să aibă loc o prezentare a raportului respectiv în noul Legislativ de la Bucureşti, care va rezulta în urma alegerilor din 9 decembrie.
Pe total, bilanț pozitiv
Potrivit Raportului Curții Europeane de Conturi de la Luxemburg, în anul 2011, bugetul UE a cuprins credite bugetare pentru angajamente în valoare de 142,5 miliarde de euro și credite pentru plăți în valoare de 128,3 miliarde de euro. Instituțiile cu responsabilități de execuție a bugetului au atins rate ridicate de execuție bugetară, și anume, de 99,3 % la creditele pentru angajamente (aceeași rată ca și în 2010) și 98,6 % din creditele pentru plăți (față de 96,6 %, în 2010). Excluzând reporturile și incluzând toate rezervele, creditele s-au situat sub limita plafoanelor din cadrul financiar, fiind cu 0,1 miliarde de euro mai mici, în cazul celor pentru anga