Impozitele colectate suplimentar anul trecut ca ajustari rezultate din controlul dosarelor preturilor de transfer (reprezentand dobanzi si penalizari) au totalizat 66,6 milioane de lei, in crestere cu 382% fata de anul anterior, potrivit Raportului de performanta publicat de ANAF pe 2010 si 2011.
In 2010, nivelul acestor impozite a fost de 13,8 milioane de lei.
„Intensificarea controalelor fiscale pe acest palier reflecta in mare masura un fenomen international care a luat amploare in ultima perioada”, spun oficialii Deloitte Tax.
Preturile de transfer reprezinta un aspect global cu care se confrunta toate multinationalele. In practica romaneasca, cerintele dosarului de preturi de transfer au fost publicate in 2008. Atunci a devenit clar ca aceste reglementari vor deveni din ce in ce mai stringente, pe masura ce statul urmareste sa isi maximizeze veniturile fiscale din baza de impozitare. in ultimii doi ani, dezbaterea pe acest subiect s-a intensificat; din 2010, grupurile cu actionariat romanesc trebuie sa depuna si ele dosarul preturilor de transfer.
„Daca acum cativa ani, controlul autoritatilor fiscale din Romania pe acest palier era relativ formal, axat cu precadere pe verificarea corectitudinii intocmirii dosarului preturilor de transfer (in cazul in care acesta continea toate elementele prevazute in legislatia existenta), acum vorbim despre o analiza detaliata a documentelor, precum si a tranzactiilor incheiate cu partile afiliate”, subliniaza Ciprian Gavriliu, senior manager si liderul echipei preturilor de transfer din cadrul Deloitte Tax.
„Este, deci, cu atat mai important pentru companiile care cad sub incidenta acestei legislatii sa se asigure ca respecta in totalitate prevederile legale si ca analizeaza acest aspect atat din punct de vedere al riscurilor, cat si al oportunitatilor aferente”, a a