Efectele Razboiului de 6 zile, din vara lui 1967, persista si astazi. Se vad si ingrijoreaza intreaga omenire.
In urma cu 45 de ani, pe 5 iunie, Israelul invada teritoriile egiptene Gaza si Sinai, Cisiordania, Golanul sirian. Lumea asista la o schimbare cruciala pentru viitorul Orientului Mijlociu.
Atunci, tensiunile s-au acutizat dupa ce Egiptul presedintelui Gamal Abdel Nasser blocase stramtoarea Tiran, impiedicand astfel aprovizionarea Israelului prin Marea Rosie.
In data de 10 iunie, masinaria de razboi israeliana bifa o umilitoare infrangere a miscarii pan-arabe. Alaturi de Egipt, Siria si Iordania n-au reusit sa-si revina mult timp.
Evreii, in schimb, isi recastigau locurile sfinte (Zidul Plangerii, Mormantul Patriarhilor de la Hebron, mormantul lui Iosif de la Nablus). Fusese deschisa astfel calea unui sir de atentate teroriste, vreme de peste patru decenii.
Conflictul armat din 1967 a absorbit in ostilitati si Statele Unite, transformandu-le aproape nevoit in postura de gardian al Orientului Mijlociu, in locul fostelor puteri coloniale.
Initial, America adoptase o atitudine rezervata, inclusiv in ceea ce priveste crearea statului Israel, in 1948.
Razboiul de Yom Kippur, din 1973, a fost aproape sa devina un dezastru pentru Israel. Abia dupa doua Intifade accepta ideea unui stat palestinian, concept care, iata, se afla inca departe de a fi pus in practica. Asa cum spuneam, consecintele urii viscerale ce bantuie Orientul Mijlociu se succed fara contenire.
Dupa loviturile reciproce din ultimele zile dintre miscarea islamista palestiniana Hamas si Israel, un alt actor a aparut pe scena unde armele vorbesc: Siria. Tiruri de mortiere lansate din aceasta tara au atins o parte a Platoului Golan ocupat de Israel. S-a consemnat asadar primul incident de acest tip in ultimii