Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, a promis că va sta cât mai mult timp deoparte în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, urmând să îi lase pe candidaţi să îşi facă fiecare treaba în fiecare colegiu. Sunt chiar cuvintele lui, deşi nu i-a solicitat nimeni asta.
Însă n-ar avea de ce să nu se implice, în contextul în care Stancu este şi preşedinte al PSD Brăila, dar şi lider USL pe plan local. Din aceste poziţii nici măcar nu poate să nu se implice în campania electorală. Ba chiar este obligatoriu să o facă.
Stancu nu este preşedinte al României, ca să fie nevoie să rămână neutru, ci doar preşedinte de CJ. Nu se poate el abţine preşedintele ţării, de ce ar putea să o facă însuşi Stancu? Evident, nici şeful CJ nu se poate abţine, aşa că ba dă replici candidaţilor Opoziţiei din colegiile liberalilor, ba participă la evenimentele USL, ba critică tactica de campanie a candidaţilor Uniunii. Şi, cum spuneam, este obligatoriu să facă asta, dat fiind că ocupă atâtea funcţii politice.
De ce vrea, totuşi, Stancu să dea această aparenţă a neimplicării sale în campanie? Pe de o parte, vrea să lase impresia că nu se amestecă în strategiile celorlalte partide din cadrul USL. Că, fiind vorba de alegeri uninominale, în care bătălia supremă se dă în fiecare colegiu în parte, fiecare candidat şi partidul din care face parte - PNL, UNPR - au propria strategie, propriul program electoral, propria tactică de a atrage cât mai multe voturi. Mai ales că fiecare are şi propriul buget pentru a face asta. Se candidează în echipă, dar, de fapt, fiecare luptă pe cont propriu.
Însă această aparentă neimplicare poate avea un cu totul alt substrat: lipsa de răspundere. Stancu nu vrea să-şi asume rolul liderului suprem politic în USL Brăila, pentru a nu răspunde pe 10 decembrie de un eventual eşe