Toate natiunile vor suferi de pe urma incalzirii globale, insa cele mai sarace tari ale lumii vor fi cel mai dur lovite de penuria de mancare, cresterea nivelului marii, cicloane si seceta, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.
Sub conducerea presedintelui Jim Yong Kim, Banca Mondiala a adoptat o pozitie mai agresiva pentru a integra schimbarea globala in chestiunea dezvoltarii, scrie Reuters.
"Nu vom pune capat saraciei daca nu abordam schimbarea globala. Este una dintre cele mai mari provocari la adresa justitiei sociale astazi", a subliniat Kim.
Raportul intitulat "Dati in jos caldura" subliniaza impactul devastator al unei lumi mai calde cu 4 grade Celsius (7,2 Fahrenheit) pana la sfarsitul acestui secol. Este un scenariu probabil, daca vor continua politicile actuale, avertizeaza raportul.
Schimbarea globala are deja efecte serioase: gheata din zona arctica a atins un nivel minim record in septembrie, iar seceta si canicula au lovit zone precum SUA si Rusia mai des decat ar fi fost normal.
Astfel de manifestari meteorologice extreme ar putea deveni "noul normal" daca temperaturile cresc cu 4 grade, arata raportul Bancii Mondiale. Aceasta situatie are sanse sa devina realitate daca tarile nu-si respecta angajamentele de a reduce emisiile de gaze de sera.
Si chiar si daca angajamentele sunt respectate complet, planeta se va incalzi cu 3 grade Celsius pana in 2100.
In aceasta clima mai calda, nivelul apei marii ar creste cu pana la un metru, inundand orase din Vietnam si Bangladesh. Penuria de apa si scaderea productivitatii agricole ar conduce la foamete si saracie.
Valuri de caldura extrema ar devasta zone vaste, de la Orientul Mijlociu pana in SUA, iar cea mai calduroasa luna iulie in Mediterana ar fi cu 9 grade Celsius mai fierbinte decat in zilele noastre, adi