Cercetătorii au făcut o descoperire surprinzătoare legată de vinul roşu. Pe lângă mai multe beneficii pe care le are acesta, el poate contribui esenţial la vindecarea unei boli foarte grave.
Vinul roşu s-ar putea dovedi un element-cheie în lupta contra cancerului de prostată, graţie unui compus care face ca tumorile să devină mai sensibile în faţa radioterapiei.
Resveratrolul, un compus existent în coaja strugurilor şi în vinul roşu, prezintă mai multe beneficii pentru sănătatea omului, dovedindu-se un aliat al sănătăţii cardiace şi în ceea ce priveşte prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, informează dailymail.co.uk.
Cercetătorii de la Universitatea Missouri din Statele Unite au descoperit că acest compus face ca tumorile să devină mai sensibile – şi deci mai uşor de distrus – în faţa radioterapiei.
“Alte studii au evidenţiat faptul că resveratrolul face ca tumorile să devină mai sensibile la chimioterapie, iar noi am dorit să aflăm dacă acest compus are acelaşi efect şi pentru radioterapie”, a declarat profesorul Michael Nicholl, coordonatorul studiului.
“Am descoperit că atunci când sunt expuse la resveratrol, celulele tumorale au devenit mai sensibile la radioterapie”, a adăugat el.
Un studiu anterior a demonstrat faptul că un pahar cu vin roşu pe zi măreşte şansele de supravieţuire pentru femeile suferind de cancer mamar cu până la 20%.
Descoperirea este cu atât mai surprinzătoare, cu cât consumul de alcool este considerat drept una dintre principalele cauze de apariţie a cancerului mamar în rândul femeilor sănătoase.
Una dintre posibilele explicaţii este aceea că substanţele chimice din alcool, care distrug celulele sănătoase, au acelaşi efect şi asupra celulelor canceroase.
În cadrul studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea Missouri, resveratrolul a crescut concentraţiile a două protei