Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat luni că, în şedinţa plenului reunit în care premierul se va adresa Parlamentului, e posibil să fie adoptată o rezoluţie privind poziţia României la Consiliul European, Antonescu admiţând că documentul nu-l obligă juridic pe şeful statului.
"Vom avea o şedinţă a Birourilor Permanente, deseară, la ora 19.00, în care vom discuta şi probabil - asta intenţionăm să propunem - vom avea o şedinţă comună a Camerelor reunite mâine, pentru ca premierul să se adreseze în legătură cu poziţia României în privinţa bugetului european multianual şi să avem o dezbatere pe acest subiect", a declarat Antonescu.
El a fost întrebat dacă dezbaterea se va concretiza într-o rezoluţie a Parlamentului pe acest subiect.
"Este posibil şi asta, plenul Parlamentului este suveran evident în asemenea domeniu şi probabil că în urma dezbaterilor, dacă se conturează o poziţie care să fie... să capete forma unei rezoluţii, şi asta este posibil", a spus preşedintele Senatului.
În ceea ce priveşte valabilitatea documentului, el a menţionat că are "valoarea unei poziţii de principiu, a unei declaraţii politice, pe care Parlamentul unei ţări o adoptă".
De asemenea, în momentul în care a fost întrebat dacă o astfel de rezoluţie l-ar obliga să adopte o anumită poziţie pe şeful statului, Antonescu a replicat: "Nu-l obligă, nu".
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că a solicitat Parlamentului să prezinte, marţi, punctul de vedere oficial al Guvernului referitor la negocierile din cadrul Uniunii Europene.
Întrebat de jurnalişti dacă aşteaptă şi o poziţie oficială a Parlamentului, respectiv acordarea sau stabilirea unui mandat pentru aceste negocieri, premierul a arătat că trebuie să existe un mandat comun al Parlamentului şi Guvernului, de care preşedintele Băsescu ţine sau nu cont.
"Parlamentul E