Misiunea Fondului Monetar Internaţional a plecat de la Bucureşti cu un avertisment clar : dacă România nu-şi face temele date prin actualul acord nu poate visa să mai încheie unul anul viitor.
La Bucureşti, una dintre instituţiile vizate direct de avertisment, Ministerul Economiei, spune că are de gând să rezolve la timp toate problemele sesizate de FMI.
Într-un interviu acordat Hotnews.ro, ministrul economiei spune că guvernul nu are de gând să abandoneze proiectul listării la bursă a acţiunilor principalelor companii de stat sau pe cel al numirii unui management privat la aceste companii falimentare în vederea eficientizării lor, ambele condiţionalităţi impuse de FMI.
În privinţa listărilor la bursă, Daniel Chiţoiu spune că acestea vor avea loc cât de curând însă în două cazuri, respectiv cel al Transgaz şi cel al Complexului Energetic Oltenia, statul se gândeşte să înlocuiască metoda şi să opteze pentru o majorare de capital şi nu pentru vânzarea de acţiuni.
Motivul : banii din acţiuni s-ar duce în echilibrarea deficitului pe când banii obţinuţi din majorarea de capital ar putea servi pentru continuarea proiectelor mari de investiţii în care cele două companii de stat sunt implicate. Şi celelalte « privatizări pe bursă » nu vor fi grăbite, mai spune ministrul economiei în interviul pentru Hotnews, explicând că ar fi grav ca statul să facă privatizări de dragul privatizării şi să se grăbească să vândă acum, pe o piaţă reticentă care ar subevalua acţiunile, când ar putea aştepta un moment oportun pe piaţa de capital, spune Chiţoiu.
El a dat exemplul negativ al Oltchim, unde graba a dus la neparticiparea niciunui investitor strategic la cumpărarea companiei. În ceea ce priveşte desemnarea managementului privat, Daniel Chiţoiu susţine că aceasta ar fi prioritară pentru guvern, independent de de spune FMI, şi aceasta pentru că oate