La mai puţin de o lună de la scandalul “naşilor şpăgari”, obiceiul unor controlori de a primi bani de la călătorii frauduloşi a rămas neschimbat. Reporterii ziarului “Adevărul” au testat cinstea controlorilor de pe cinci trenuri. Doi “naşi” au primit bani, unul s-a “prins” la timp, iar doi au refuzat categoric.
Bucureşti - Ploieşti
Miercuri dimineaţă, în 14 noiembrie, am cumpărat bilet din Gara de Nord pentru Ploieşti şi ne-am urcat în primul tren Regio. Apare controlorul. În vagon nu erau mai mult de 10 persoane şi toate aveau bilet. În dreptul meu, "naşul" s-a trezit cu o bancnotă de 5 lei. S-a uitat speriat la mine, a întors capul în toate părţile, a văzut că e în siguranţă, apoi a luat banii tacticos, cu două degete. „Până unde?", a întrebat în şoaptă. I-am spus că până la Ploieşti, iar el a dat aprobator din cap, după care s-a îndepărtat.
Ploieşti - Urziceni
De la Ploieşti, ne-am urcat într-un alt tren Regio. Am pornit spre Urziceni, după ce mai întâi ne-am luat bilet. Nu trece mult şi apare „naşa". În compartiment, compostează biletele celor trei elevi, iar când vede banii întinşi de „călătorul fraudulos" cere pe un ton răspicat: „Biletul!". I-am spus că nu am şi a găsit soluţia. „Pregătiţi banii pentru bilet. Vă dau eu acum", a spus „naşa" şi a scos din geantă chitanţierul. Am oprit-o şi i-am arătat că sunt în regulă.
Urziceni - Bucureşti
La Urziceni ne-am urcat într-un alt tren spre Bucureşti. „Naşul" a apărut repede. A întrebat de bilete două femei în vârstă. Nu aveau, dar i-au întins „darul". Bagă repede banii în buzunar, apoi ajunge la mine. Îi întind banii, dar mă lovesc de un refuz categoric. „Nu se poate" şi scoate din geantă chitanţierul. Îi arătăm biletul şi nu mai taie chitanţă. Controlorul s-a uitat lung, dar nu s-a oprit însă din completat chitanţierul. „Tai pentru doamnele, că mi-au dat bani pen