Peste 2.000 de pretendenţi şi-au depus candidaturile pentru un fotoliu parlamentar pentru un mandat de patru ani, la alegerile din 9 decembrie. Armate de consultanţi, milioane de lei cheltuite - totul pentru a prinde un loc de deputat sau senator în cele 469 de colegii uninominale din ţară (şi 6 din străinătate). Lupta electorală se dă între USL (alianţa care, după toate sondajele, va ieşi în frunte) şi ARD (din care fac parte fostul partid de guvernământ, PDL, uitatul până nu de mult PNŢCD şi formaţiunea nouă Forţa Civică a premierului cu cel mai scurt mandat din istoria postdecembristă, Mihai Răzvan Ungureanu). Necunoscuta alegerilor este scorul cu care va câştiga USL, obligat să obţină peste 50% din mandate pentru a fi sigur că rămâne la guvernare.
Legea după care sunt organizate alegerile parlamentare poate oferi surprize, în sensul că vor fi mai mulţi parlamentari decât numărul de colegii uninominale, pentru că nu avem de-a face cu un vot uninominal pur, ci cu un vot uninominal cu compensare, care răsplăteşte partidele care au obţinut un procent de voturi relevant, deşi nu au câştigat colegiile uninominale.
Chiar şi aşa, încă puternicii lideri de partide şi chiar figuri din eşaloanele secunde au evitat o confruntare directă în colegiile uninominale. Figuri cândva vestite, precum Elena Udrea şi chiar Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi din actuala garnitură aflată la putere, precum Crin Antonescu, şi-au ales colegii uşoare, în sensul că nu vor avea drept competitori personalităţi cunoscute, influente politic şi cu priză la alegători. Într-un singur colegiu avem o luptă între doi şefi de partide, dar aceasta a ajuns să fie mai degrabă anecdotică: este vorba de un colegiu din Gorj, în care se luptă Victor Ponta, şeful PSD, cel mai puternic partid din România la acest moment, şi Dan Diaconescu, preşedintele Partidului Poporu