Scris de Andreea Pintea - ARAD. Mii de hectare s-au împărţit pe bâjbâite celor ce au depus cereri, astfel că acelaşi petec de pământ este dorit de doi sau trei proprietari.
Noi vrem pământ! Un îndemn ce le-a dat curaj câtorva mii de arădeni să îşi ceară pământul înapoi, pământ ce le-a fost confiscat pe vremea regimului comunist. Retrocedările nu ar fi trebuit să creeze foarte multe probleme, întrucât pământul era tot acolo, unde fusese şi în momentul confiscării, iar teoretic ar fi trebuit să ajungă tuturor solicitanţilor. Problemele au apărut, însă, în lanţ. De la titluri de proprietate suprapuse, la împroprietăriri făcute cu foarte mare aproximaţie, toate au dus la situaţia unităţilor administrativ teritoriale de a stopa retrocedările şi de a încerca să găsească soluţii alternative. Proprietarii au ajuns să primească terenuri la schimb prin alte localităţi, alţii s-au adresat instanţelor de judecată pentru a le face dreptate, iar alţii sperăm că titlul pe care îl deţin nu le va fi retras şi se vor putea considera proprietari cu toate actele în regulă.
În aceste condiţii, s-a ajuns ca instanţele de judecată să fie asalatate de procesele pe fond funciar, de cele mai multe ori deschise de proprietarii care fie nu au fost puşi în posesie, fie nu au primit terenuri în locul pe care îl solicitau.
Soluţia tuturor problemelor: măsurători corecte pe întreaga suprafaţă a judeţului şi anularea titlurilor de proprietate în dublicat. Dar, munca este de măsurare a terenului este una costisitoare, anevoioasă şi fără rezultate impresionante. Aşa că problemele fondului funciar probabil că vor mai aduce mulţi proprietari în faţa instanţelor şi vor mai crea multe nemulţumiri.
Se strâng roadele legilor proprităţii date după 1989. Roadele, însă, nu sunt unele ce să aducă lumină în privinţa deţinerii de terenuri, ci sunt problemele cauzate de o lipsă a măsurătorilor