În plin proces de shutdown al României, executat de-a valma de câteva sute de politicieni de duzină, câteva zeci de tineri obișnuit de extraordinari s-au gândit în mod structurat la mai multe variante de restart.
Toți știți cam ce gogoși îi precupă pe politicieni în campanie: o să crească, o să dea, o să împartă, o să dea jos, o să pună în loc etc. Hai să vedem ce-i preocupă cu adevărat pe tinerii cu cap și ambiție care vor să aibă un viitor în România. Dintre cele 129 de idei înscrise în competiția ReStart România, șapte proiecte au ajuns în finală, iar trei au obținut finanțare din partea organizatorului, TechSoup. Și celelalte patru, însă, vor primi sprijin logistic pentru a avansa în dezvoltare.
Au fost proiecte legate de educația sexuală a adolescenților, de accesul persoanelor cu dizabilități la transportul în comun și în instituții sau de respectarea legilor privind dezvoltarea urbană. Voi descrie însă, pe scurt, doar alte patru proiecte, care au legătură cu felul în care instituțiile statului se uită la subiectele lor.
Primul proiect, publicjob.ro, se descrie ca fiind „singurul portal activ din România care publică zilnic toate anunțurile de recrutare și promovare în funcția publică din toate entitățile administrației publice“. Scopul său e acela de „a combate favoritismul în materia recrutării și promovării funcționarilor publici, furnizând liberul acces la toate informațiile necesare privind oportunitățile disponibile în administrația publică centrală și locală din România“. Site-ul a fost făcut de un tânăr, cu 500 de euro, timpul, inteligența și bunul lui simț. În acest moment, site-ul creat de el și echipa lui are mai mulți vizitatori decât site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și chiar mai mulți decât site-ul Guvernului României.
Al doilea proiect vizează carențele din ce în ce