Ministerul Agriculturii şi cel al Finanţelor au noi proiecte prin care costul total al investiţiilor va fi majorat
Există discuţii la nivelul mai multor instituţii din România pentru a limita elanul investiţiilor în energie regenerabilă prin introducerea unor noi reglementări nu numai din partea autorităţilor de resort, precum ANRE şi Ministerul Economiei, ci şi din partea Ministerului Agriculturii şi cel al Finanţelor, a declarat ieri, în cadrul unui seminar pe tema energiilor regenerabile, Silvia Vlăsceanu, director general al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).
"Cererile de mii de MW vor fi limitate prin măsuri suplimentare prin care un investitor serios să nu fie blocat de un altul mai puţin serios. ANRE aşteaptă propuneri de la investitori, în acest sens. Totodată, există discuţii la nivelul mai multor instituţii din România pentru a limita elanul investiţiilor în energie regenerabilă prin introducerea unor noi reglementări nu numai din partea autorităţilor de resort, precum ANRE, Transelectrica şi Ministerul Economiei, ci şi din partea Ministerului Agriculturii şi cel al Finanţelor. Ministerul Agriculturii are un proiect prin care suprafeţele pe care se vor construi parcuri solare să fie scoase din circuitul agricol, ceea ce va duce la costuri suplimentare pentru investitori. De asemenea, Ministerul Finanţelor are un proiect de impozitare a veniturilor producătorilor de energie electrică şi gaze, inclusiv a celor de energie regenerabilă", a declarat ieri Vlăsceanu.
Anterior, Zoltan Nagy, director general în ANRE, afirmase că în ultimii 2 - 3 ani s-au investit în energie regenerabilă aproximativ 3 mld. euro şi că autorităţile române vor să îi ajute pe "investitorii care nu sunt orbiţi de cele şase certificate verzi să vadă oportunităţile de investiţii în România". "Sperăm că vom fi mai flexibili decât până acum. ANRE