Dromaderii sînt mînaţi în cursă printr-un joystick, iar pe cocoaşă poartă un robot special de 15 kg care, din 2005, a înlocuit în Qatar copiii cu vîrste fragede folosiţi pe post de jochei. Animalele sînt însoţite pe traseu de minimum 25 de SUV-uri, conduse de bogaţii Golfului, veniţi să se distreze.
Maşina zboară pe o autostradă cu trei benzi care pleacă spre inima Qatarului. Drumul iese din Doha, trece pe lîngă luxosul palat al emirului şi cetatea gărzilor naţionale, şi lasă undeva în dreapta stadionul Al-Rayyan, una dintre arenele care vor fi modernizate spre a găzdui meciuri la Mondialul de fotbal din 2022.
De-a lungul şoselei, şantiere nesfîrşite se întind cît vezi cu ochii, pe aici urmează să treacă şi un braţ al reţelei de metrou care se va construi tot cu ocazia CM de peste un deceniu. Deşertul începe să se declare învins. Cum treci însă de Al-Rayyan, un indicator uriaş, pe fundal maroniu, te îndreaptă către o experienţă unică: Camel Race Track.
12 cămile la start
La circa 30 km de Doha, în Al-Shahaniya, pe zeci de hectare e amenjat un complex uriaş pentru curse de cămile. E sportul ancestral al beduinilor. Ajungem în jurul orei 14:00. Grupuri de dromaderi încep să apară pe marginea drumului, iar arabii aşezaţi pe spatele animalului salută prietenoşi în faţa aparatului de fotografiat.
Trecem mai întîi pe lîngă circuitele de antrenament pentru a ajunge tocmai în capătul bazei, unde alergările stau să înceapă. Sînt cel puţin 60-70 de cămile care, aşezate blînd pe burtă, îşi aşteaptă rîndul la start. Prăfuiţi şi cu feţele bătătorite de vîntul deşertic, îngrijitorii şi antrenorii le poartă pe un culoar special, cîte 12, spre plecarea pe traseul lung de 6 km.
Păpuşa cu şapcă şi ochelari de soare
"Sînt femele şi masculi, majoritatea de trei, patru ani, nu se face distincţie", explică Ali, unul dintre proprietari, criteriile