Reacţiile societăţii civile de condamnare a atacului împotriva activiştilor Miliţia Spirituală, agresaţi după ce au organizat o dezbatere despre homosexualitate în comunism, la SNSPA, continuă cu un flashmob organizat de asociaţia ACCEPT şi cu mesaje de solidaritate din partea lumii artistice.
"Am devenit ghetoul Estului"
"E clar că am devenit ghetoul Estului, că reinventăm comunismul şi ura în masă, că nu putem să fim altfel decât primitivi şi violenţi, că inspirăm ură şi expirăm resentimente, că avem televizoare în loc de creier, că suntem săraci şi tâmpiţi fiindcă suntem intoleranţi, inculţi, habotnici, instabili şi laşi, că nu e în firea noastră să evoluăm şi să devenim în mod natural contemporani cu modernitatea unei societăţi mondiale, în care a fi concesiv e pur şi simplu primul pas", este răspunsul artiştilor vizuali Carmen şi Gheorghe Rasovszky, remis asociaţiei ACCEPT, la atacul homofob din 6 noiembrie.
Şi dramaturgul Mihaela Mihailov a condamnat atacul, considerând că "discursul violent homofob naşte traume de afirmare a identităţii".
Pe de altă parte, Petre Florin Manolache, consilier în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, arată că astfel de agresiuni se petrec şi în vest. "Nu suntem, astfel, cu nimic mai speciali decât restul lumii. Unde s-ar putea să ne individualizăm este la modul cum vor reacţiona instituţiile, autorităţile. Şi dacă acestea nu vor face nimic, întreaga discuţie se rezumă, pentru mine, la o singură întrebare: ce-i de făcut?".
În plus, directoarea organizaţiei ACCEPT, Irina Niţă, atrage atenţia că, deşi poliţia fusese anunţată de un martor de posibilitatea de a se petrece un incident după dezbaterea despre homosexualitate în comunism, activiştii de la Miliţia Spirituală tot au fost agresaţi.
Citeşte şi Activişti de la Miliţia Spirituală, BĂTUŢI, după o piesă de teatru despre HOMO