Se întâmplă și minuni. De exemplu s-a introdus adunarea selectivă a gunoaielor menajere și culmea, a funcționat din prima. Arădenii, trecând peste reacția negativă a unor membri de familie, totuși adună selectiv gunoaiele, conform celor scrise în hârtia specială pentru sacul galben, restul la tomberon. În paralel cu armata celor care adună sacii galbeni și gunoaiele din tomberoane, cu mașini speciale , incinerare, depozitare, sortarea, a apărut sau mai bine zis se perpetuă și funcția de inspectori de gunoaie. O îndeletnicire de mare răspundere, de acești inspectori depinzând viața purceilor și a altor orătănii de pe lângă casa lor.
Ați văzut inspectori de gunoaie? Ei pornesc la muncă dis-de-dimineață cu bicicleta de teren, cu gume groase, având coburi serioși pe dreapta și pe stânga. Unii, mai experți, au la îndemână cârlige, căngi cu care întorc pe dos tot ce se găsește în tomberon, chiar și cel dintr-o curte, dacă din imprudență gospodarul a uitat ușa descuiată. La locurile special amenajate din intersecții și la blocuri, unde se adună serioase cantități de gunoaie, se desfășoară o muncă organizată. Inspecția este atât de avansată că o parte din gunoaie se revarsă în jurul containerelor. Inspectorul, din două-trei locuri speciale, gata, și-a făcut plinul. În urma lui jumătate din conținutul containerelor este pe jos. Trebuie să înțelegem că deoarece containerele sunt adânci, nu poate tria stratul de jos și astfel, ce-i deasupra, se depune jos.
Deşi operațiunea de „afânare” a tomberoanelor aduce beneficii inspectorului, totuși cei ce le adună, lucrătorii de la salubritate, nu privesc cu ochi buni acest ajutor, de multe ori protestând energic la cei ce au misiunea ordinea și curățenia orașului. Fotografia reprezintă locul de adunare a gunoaielor de pe strada Aprodul Purice, la curba mare. Este un deliciu să vezi ce de culori pe jos, ce de peturi