Problemele economice îi forțează pe tot mai mulți greci să renunțe la orașele fără locuri de muncă și cu multe cheltuieli în favoarea satelor, unde speră că își pot câștiga traiul din agricultură și creșterea animalelor.
Jurnaliștii ”The Wall Street Journal” au vizitat Grecia rurală, unde au găsit tot mai mulți foști orășeni aflați în căutarea unei vieți mai ieftine.
Timp de zeci de ani, Panagiotis Triantafyllopoulos a lucrat în Atena ca muncitor într-o tipografie şi designer grafician, însă ultima ocupaţie se rezumă la a realiza ambalaje ingenioase pentru companiile multinaţionale din domeniul farmaceutic.
Astăzi, bărbatul de 54 de ani îşi petrece zilele adunând lemne de foc, având grijă de puii de pasăre şi pregătindu-se pentru recolta de măsline de pe colina satului în care locuieşte, în sud-vestul Greciei.
Aflat în imposibilitatea de a găsi o slujbă timp de doi ani de la concedierea sa, Triantafyllopoulos a realizat că nu are o altă alegere de făcut decât aceea de a se întoarce către locul unde s-a născut, începând de vara trecută, şi să încerce să supravieţuiască din ceea ce poate cultiva pe micul lot de teren al familiei sale.
„Sunt un biet începător”, spune Triantafyllopoulos, care a venit în Atena la vârsta adolescenţei în 1975, făcând parte dintr-un val de tineri care s-au deplasat de la zonele rurale ale Greciei, înspre mirajul urbanistic. „A fost o decizie grea să ne întoarcem. Visam la ceva măreţ.”
După aproape cinci ani de recesiune chinuitoare, care a majorat rata şomajului la aproape 25%, motorul de dezvoltare al Greciei funcţioneză în sens invers. Familiile care şi-au recuperat locul în clasa de mijloc, în decadele de după cel de-al Doilea Război Mondial, se reîntorc în timp printr-o alunecare dureroasă.
Liber-profesioniştii şi comercianţii se mută înapoi cu părinţii vârstnici sau se reîntorc în satele n