Societatea Academică din România (SAR) a organizat o dezbatere pentru a găsi soluții la ieșirea din criza fondurilor europene pe care otraversează România. La dezbatere au fost inivitați oameni politici, care la un moment dat au avut un impact direct asupra acestei zone.
Dezbaterea s-a centrat pe oportunitatea înființării unui Minister al Fondurilor Europene. Proiectul USL pentru această problemă este crearea unei structuri centrale și responsabile de mangamemntul și coordonarea Autorităților de Management, prin simplificarea și unificarea cadrului legislativ.
De cealalată parte, ARD dorește înființarea Ministerului Integrarii și Afacerilor Europene (MIAE). În viziunea ARD este nevoie de un singur ministru, care să se impună în Guvern, dar și la Bruxelles.
Eugen Fedorovici, consilier al premierului Victor Ponta, susține că activitatea pe acest domeniu este bine să fie delegată pe secțiuni, pentru că fiecare program european are specificul său. În viziunea USL este necesară o Autoritate de Management, care să mențină echilibrul între toate programele cu fonduri europene.
Acestei opinii se opune însă Cristina Trăilă, reprezentant al ARD. Fosta șefă a ANRMAP susține că este nevoie de un Minister special pentru a avea o sigură voce unitară la Bruxelles.
Atât în opinia USL, cât și în cea a PDL, vinovații pentru slaba absorbție a fondurilor europene o reprezintă lipsa de coerență la nivel instituțional.
Între cele două partide, consensul este nevoia de centralizare. Cristina Trăilă a explicat pentru adevarul.ro care ar fi rolul unul Minister al Fondurilor Europene și care ar fi misiunea acestuia.
R: Ce rol ar avea un Minister al Fondurilor Europene?
C.T.: Un astfel de Minister ar avea o misiune de centralizare. Vorbim aici de două aspecte: pe de o parte este procedura. Fiecare program operațional a avut ghidul său, instr