Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 a inflamat negocierile din aceasta perioada, iar premierul Victor Ponta a insistat ca Romania ar trebui sa foloseasca dreptul de veto in cazul in care nu va primi mai multi bani pentru fondurile europene. Insa situatia din tara este una dezamagitoare, sustin analistii, astfel ca ar trebui sa regandim acest sistem inca de la fundamentele sale.
"Modul de organizare a fost conceput gresit. Daca activitatea a fost prost organizata, bineinteles ca nu a generat un produs bun. Ar trebui sa ne intoarcem de pe calea gresita, ar trebui sa regandim sistemul dupa modelul polonez, astfel ca solutia ar fi ca o singura autoritate sa controleze aceste fonduri", a mentionat analistul Ionel Blanculescu, pentru Ziare.com.
El a mai precizat ca ar trebui eliminata coruptia din acest sistem, pentru ca aceste fonduri sa fie investite in mod eficient.
Analistul Aurelian Dochia sustine ca Romania a inceput cu stangul in ceea ce priveste fondurile europene, de la modul in care au fost concepute institutiile care sunt implicate in acest domeniu, pana la personalul care a fost angajat si "diversele ingerinte care au aparut pe parcurs".
"Asta face si dificila rezolvarea problemei, pentru ca daca era un singur lucru, probabil putea fi reparat, dar asa, ea e raspandita de sus pana jos", a afirmat analistul, pentru Ziare.com.
El considera ca ar fi o solutie sa regandim sistemul cu totul, insa momentul nu este cel oportun, pentru ca in aceasta perioada au loc discutii despre bugetul UE 2014-2020, iar "spiritele sunt foarte incinse".
"Noi nu stim pe ce sa ne mai bazam, avem cateva fonduri care sunt presuspendate, nu este exclus ca sa ajungem la suspendare, asa ca nu stim pe ce ar trebui sa facem o noua gandire, o noua constructie a acestui sistem, daca sa mergem pe ce a fost pana