Ciclul economic regresiv al Greciei, după aproape 5 ani în recesiune, începe să-şi pună în mod decisiv amprenta pe societate.
Clasa de mijloc dezvoltată cu greu în ultimii 40 de ani a început să dispară, iar tot mai multe familii se văd nevoite să revină la vatra strămoşească, să lucreze pământul şi să crească animale sau să se mulţumească cu "muncile de jos", murdare sau periculoase, pentru a-şi asigura subzistenţa. Alţii aleg să plece din ţară.
În timp ce liderii Uniunii Europene caută soluţii pentru criza datoriilor de stat şi calculează dacă îi vor mai acorda Greciei vreo tranşă din finanţarea externă, contracţia continuă a economiei ameninţă să şteargă cu buretele progresul socioeconomic al unei întregi generaţii, potrivit unui material realizat de Wall Street Journal.
După doi ani petrecuţi în căutarea unui loc de muncă, Panagiotis Triantafyllopoulos (54 de ani) a revenit în această vară în casa unde a copilărit, într-un mic sat din sud-vestul Greciei, unde are grijă de găini şi aşteaptă împreună cu mama sa următoarea recoltă de măsline. Panagiotis a părăsit casa părintească în 1975, într-o perioadă marcată de migraţia în masă a tinerilor greci către oraşe. Până acum doi ani, el a lucrat în Atena ca grafician, fiind responsabil în ultima parte a carierei de printarea de ambalaje pentru companii farmaceutice.
Fără posibilitatea găsirii unui loc de muncă, clasa de mijloc din oraşele Greciei se reorientează spre spaţiul rural sau acceptă munci murdare sau periculoase, precum cea de cioban sau de lucrător pe vase comerciale, pe ocean, opţiuni în mare măsură abandonate odată cu creşterea nivelului de trai. Pentru alţii, varianta salvatoare se dovedeşte emigrarea.
Puterea de cumpărare aferentă salariului minim a revenit în Grecia la niveluri nemaivăzute din anii '70, de la începutul erei de dezvoltare economică rapidă care