Un mecanism de tip mafiot beneficiază de ani de zile de sprijinul autorităţilor locale. Anual, la Galaţi se vând „la negru”- adică fără acte fiscale sau sanitar-veterinare – carne de miel şi brânză de oaie în sumă de peste 11,5 milioane de euro! Impozitarea legală a sumei respective ar putea acoperi, bunăoară, majorarea cu 5 la sută a tuturor pensiilor gălăţenilor sau asfaltarea a 25 de kilometri de şosele şi străzi!
Înainte de 1989 ciobanii se numărau printre cei mai bogaţi români. Toleraţi de autorităţile comuniste pentru că erau foarte darnici cu activiştii din teritoriu, mocanii ajunseseră să dea tonul în foarte multe privinţe. Puterea lor de influenţă era atât de mare, încât nici o regulă nu-i atingea. În ciuda faptului că proprietatea privată nu era tolerată de stat, mulţi dintre ei învârteau afaceri de sute de mii de dolari.
După 1989, puterea ciobanilor nu a scăzut dramatic, chiar dacă piaţa lânii a dispărut, invazia de lactate de import a muşcat puternic din profit, iar reglementările sanitar-veterinare şi fiscale au devenit mult mai dure. Firi întreprinzătoare, mocanii s-au descurcat. Iar mecanismul pus la cale de ei – o imensă piaţă neagră – manevrează, doar la nivelul judeţului Galaţi, marfă în valoare de peste 11,5 milioane de euro şi duce miza afacerii, la scară naţională, undeva la o jumătate de miliard de euro.
Surprinzător, statul român şi Uniunea Europeană completează şi ele bugetul evazioniştilor gălăţeni cu încă 1,7 milioane de euro (peste 50 de milioane de euro la nivel naţional), cât reprezintă în total subvenţia încasată de proprietarii de oi şi capre.
Brânză albă, bani negri
Potrivit datelor oficiale, adunate prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), în judeţul Galaţi ar fi acum 165.000 de oi şi 53.000 de capre. Am rotunjit numerele, pentru o perspectivă simplificată. În total, sunt