In plin post al Craciunului, crestin-ortodocsii sarbatoresc Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, prilej cu care cei care au hotarat sa posteasca au prima dezlegare la peste, ulei si vin.
Se stie deja ca, din punct de vedere al alimentatiei, postul Craciunului este considerat mai usor, mai permisiv decat celelalte posturi din calendarul ortodox deoarece are mai multe dezlegari la peste, atat sambata si duminica, cat si in zilele de praznuire a unor sfinti cu cinstire mai larga precum Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie.
Carnea de peste este un aliment bun pentru sanatate, deoarece este saraca in grasimi si bogata in proteine, minerale si oligoelemente. In compozitia sa, pestele are acizi grasi omega3, grasimi sanatoase, pe care organismul nu le poate produce singur si care au efecte benefice asupra inimii si vaselor de sange.
Acizii grasi omega3 fluidizeaza sangele, scad tensiunea si colesterolul, imbunatatesc capacitatea de invatare si memorare si stimuleaza imunitatea. O portie de peste de o suta de grame furnizeaza organismului, pe langa acizi grasi omega3, cam jumatate din necesarul zilnic de proteine, vitaminele A, B si D si minerale, precum fosfor, seleniu si iod.
Nutritionistii recomanda consumul de peste deoarece prin compozitia sa acesta mentine inima sanatoasa. Astfel, pentru persoanele ingrijorate de sanatatea inimii, indiferent daca vor sa evite problemele sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze, o masa sau doua de peste pe saptamana poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic.
Carnea pestilor de balta si de rau este mult mai usor de digerat decat cea a pestilor oceanici si, pentru ca are de doua ori mai putine calorii decat a acestora, este recomandata si in curele de slabire.
Pestele poate fi gatit pe gratar, la cuptor sau fiert. Se spune ca pestele pr