De la începutul acestui an, băncile comerciale din Transnistria au raportat la serviciul de monitorizare al „băncii centrale" din regiune circa 1.500 de tranzacţii suspecte.
„După verificarea acestor operaţiuni, circa 200 de tranzacţii, în valoare de 200 de milioane de dolari, au fost declarate drept dubioase, iar materialele au fost transmise organelor de anchetă", a declarat Aliona Şulga, şeful serviciului monitorizare al „băncii republicane" din regiunea separatistă, citată de ziarul "Profsoiuznîe vesti" de la Tiraspol.
În acelaşi timp, Eduard Kosovski, preşedintele „băncii republicane", crede că informaţiile despre faptul că instituţiile financiare din regiune sunt folosite în operaţiuni de spălare de bani nu sunt decât o campanie de destabilizare a sectorului bancar din autoproclamata rmn.
Kosovski susţine că sistemul bancar din regiune este gata să fie supus unui monitoring internaţional.
Anterior s-a anunţat că băncile americane şi apoi şi cele din UE au blocat orice operaţiune cu băncile înregistrate în regiunea transnistreană, pentru că acestea ar efectua tranzacţii dubioase.
În acelaşi timp autorităţile de la Tiraspol încearcă să obţină pentru băncile din regiune, licenţe de activitate de la Banca Naţională a Moldovei (BNM).
Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a declarat însă că băncile din regiunea transnistreană nu pot fi licenţiate în Republica Moldova, deoarece Chişinăul nu poate supraveghea activitatea lor. „Pentru supravegherea eficientă a acelor bănci, legile din Republica Moldova trebuie să fie aplicate şi în acea regiune", a afirmat Drăguţanu.