Imunități, conflicte de interese, neocuparea funcției de Avocat al Poporului – iată doar câteva dintre scheletele din dulapul USL.
Acum câteva săptămâni, domnul Victor Ponta anunța că a reușit să convingă Comisia Europeană să publice raportul de țară după alegeri. E o veste bună pentru România, crede premierul, pentru că, în acest fel, chestiunile care fac obiectul raportului nu vor influența campania electorală. Eu cred că, dimpotrivă, vestea este una proastă: niciun guvern nu cere amânarea publicării unui raport bun pe fond; așadar, raportul e rău. Ce face domnul Ponta acum se numește damage control pentru USL, căci România plătește deja prețul loviturii de stat eșuate din vară, dacă e să ne uităm la banii europeni.
Ar trebui reamintit că raportul CE din această iarnă este unul excepțional (Bulgaria nu are un raport similar), care privește exclusiv respectarea angajamentelor din deja faimoasa listă a lui Barroso – chestiuni care țin de esența statului de drept. Spre enervarea guvernanților, domnul Traian Băsescu a făcut o scurtă analiză a evoluțiilor de până acum, insistând pe problema imunităților, pe cea a conflictelor de interese și pe neocuparea funcției de Avocat al Poporului până în prezent. Riscăm o mențiune în raport privind nerespectarea criteriilor de la Copenhaga și s-ar putea să ni se suspende dreptul de vot – a spus președintele. CE a refuzat să comenteze, pentru a evita interpretarea respectivelor comentarii într-o notă electorală.
Parlamentul a dat un vot extrem de periculos în cazul Diaconu, anulând de facto o decizie a ÎCCJ (prin care se constatase irevocabil că domnul Diaconu nu mai poate ocupa funcția de parlamentar, în virtutea unei prevederi legale adoptate chiar de actualul parlament). CSM a cerut CCR constatarea existenței unui conflict constituțional între puterea judecătorească și cea le