Cu două zile înainte de Consiliul European la care încep oficial negocierile la sânge pe bugetul UE, preşedintele Traian Băsescu, cel care va reprezenta România la Bruxelles, şi ministrul Leonard Orban, trimisul guvernului la reuniunile de pregătire aflate în plină desfăşurare, nu au stat încă de vorbă pentru a stabili o poziţie comună. Surse din Administraţia Prezidenţială susţin că până la această oră nu a existat nici măcar o discuţie între Băsescu şi Orban sau vreun alt membru al guvernului care să se pună de acord cu preşedintele în legătură cu ce şi cât cere România la masa Consiliului sau pe ce puncte ar fi dispusă să dea înapoi în negociere, cu toate că discuţiile au început deja la nivel de miniştri.
Negocierile în numele României au fost practic paralele. Băsescu şi Orban ar putea să se vadă abia mâine, direct la Bruxelles, după ce discuţiile din Consiliul pentru Afaceri Generale (CAG), care pregătesc summit-ul UE şi la care a participat aseară şi azi Orban, au fost însă deja tranşate.
Cât speră România să primească de la UE
Lipsa totală de comunicare între Palatul Victoria şi Cotroceni, în ciuda aparentului armistiţiu, poate avea însă consecinţe directe asupra alocărilor de fonduri europene la care România doar speră deocamdată.
Concret, discuţiile din Consiliul European de joi pornesc de la varianta de buget ieşită astăzi din CAG, întâlnire în care se face o primă analiză a propunerii de tăieri bugetare avansate de preşedintele Consiliului, Herman van Rompuy. În CAG, guvernul a intrat însă cu poziţia proprie, aprobată printr-un memorandum pe 6 noiembrie şi actualizată astăzi. Niciunul din cele două documente nu a fost trimis oficial şi la Cotroceni, susţin sursele citate.
"N-am primit vreo propunere de mandat. Când o voi primi, o voi analiza cu consilierii, vom vedea ce e fezabil, îl aprob sau cer modificarea lui", a co