Bursa de la Bucureşti a încheiat în creştere cu 0,36% (indicele BET-C) într-o piaţă apatică şi unde lichiditatea a ajuns cu greu la 11,4 mil. lei, sumă din care aproape jumătate reprezintă două tranzacţii cu 3% din acţiunile Ropharma (RPH).
"Cumulul de evenimente de pe scena politico-economică locală, coroborat cu evoluţia sub aşteptări a economiei europene, creează un cadru nefavorabil pentru bursa locală, profund afectată de lipsa de lichiditate şi perspective de dezvoltare. Nu cred că apropierea alegerilor este factorul determinant al dezinteresului investitorilor pentru tranzacţionare, ci mai degrabă grava inconsistenţă din ultimii ani a mediului politic pentru conturarea unui program sustenabil de relansare a economiei româneşti, în general, şi a pieţei de capital, în particular. Din experienţa tuturor schimbărilor de pe scena politică românească din ultimii 20 de ani, niciun partid sau guvern nu a fost capabil să pună în aplicare un program concret pentru promovarea pieţei de capital la dimensiunea corectă şi reprezentativă pentru o ţară din UE", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest. El a adăugat că amânarea listărilor a îndepărtat şi mai mult bursa locală de pe "radarul" investitorilor străini, iar continuarea "neinspiratului obicei" de a implica politicul în managementul companiilor de stat conduce la blocarea dezvoltării acestora şi a transparentizării lor prin prezenţa la cota bursei.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,35%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,38% peste nivelul de vineri. Titlurile Ropharma au fost urmate în topul lichidităţii, de acţiunile Fondului Proprietatea (1,7 milioane lei) şi titlurile SIF Transilvania (842.000 de lei). Cotaţia titlurilor Fondului Proprietatea a stagnat la 0,5345 lei, iar cea mai recentă operaţiune cu acţiun