În atenţia unei conferinţe internaţionale la Chişinău. Republica Moldova a adoptat cadrul legal privind egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi încă în anul 2007. Cu toate acestea, experţii susţin că discriminarea femeilor persistă în societate, chiar dacă instanţele naţionale de judecată nu au avut de dat sentinţa în nici un caz de discriminare în bază de gen. Astfel, în cadrul conferinţei internaţionale „Egalitatea de gen pentru o societate durabilă”, reprezentanţi ai societăţii civile ai instituţiilor de stat şi administraţiilor publice centrale cât şi experţi au discutat despre măsurile şi necesitatea consolidării egalităţii de gen în societate. Tamara Grejdeanu relatează:
Cât de vizibilă este femeia în structurile decizionale este doar unul din indiciile care reflectă situaţia egalităţii de gen în societate. În cazul Republicii Moldova, datele statistice arată mai degrabă lipsa femeii în domeniul politic, economic şi social. În opinia, prim-ministrului Vlad Filat, egalitatea dintre femei şi bărbaţi este un element al unei societăţi deschise, democratice, de aceea autorităţile în comun cu societatea civilă trebuie să facă tot ce le stă în puteri pentru a elimina barierele care stau în calea asigurării egalităţii de şanse:
„Trebuie să avem acţiuni consolidate şi asta înseamnă că trebuie să fie mişcare, pe de o parte nu doar înţelegerea şi asigurarea cadrului legal din partea statului, dar şi iniţiativa şi modul în care sunt organizate femeile în Republica Moldova. Cifrele nu sunt întru totul îmbucurătoare la nivel de reprezentare, avem cadru legislativ elaborat, adoptat în cea mai mare parte avem acţiuni în derulare şi avem implicare suficientă în acest sens, trebuie doar să asigurăm condiţiile pentru perioada de viitor.”
Pe de altă parte, Angela Zaporojan-Pîrgari de la Centrul de drept al Femeilor spune că deşi legisla