Camera de Comerţ Americană din România (AmCham România) a lansat ghidul "Principiile anticorupţie ale AmCham România", un instrument având, drept scop, prevenirea acordării de mită şi a faptelor de corupţie, în general, precum şi creşterea eficienţei metodelor pe care companiile le utilizează în acest sens.
Domeniile pe care principiile le acoperă vizează recrutarea de personal, sponsorizările acordate, comportamentul partenerilor şi al contractanţilor, cheltuielile pentru deplasare, cadouri şi altele similare, finanţarea partidelor politice, gestionarea procesului de licitaţie în cadrul achiziţiilor publice, plăţi pentru facilitarea unor acţiuni şi insuccesul unei persoane asociate de a preveni darea de mită. Raportul urmează să fie dis-tribuit celor peste 300 de companii membre ale AmCham, având un caracter opţional.
Duane Butcher, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA în ţara noastră, a atras atenţia că un nivel ridicat al corupţiei riscă să descurajeze investiţiile străine directe, zădărnicind măsurile de atragere a acestora, precum acordarea de stimulente fis-cale generoase sau educarea forţei de muncă. Domnia sa a amintit că firmele americane prezente în ţara noastră sau în orice altă ţară din lume se supun prevederilor Legii privind actele de corupţie în străinătate (Foreign Corrupt Practices Act), care le interzice să plătească mită sau să practice orice formă de corupţie, companiile care încalcă aceste prevederi riscând procese în instanţele federale americane şi amenzi aspre.
Duane Butcher a declarat că l-ar bucura ca respectarea principiilor enunţate în raportul AmCham să devină obligatorie pentru toate companiile membre ale camerei de comerţ.
Procesul de angajare ar trebui să aibă loc prin evitarea conflictelor de interese care pot să apară în relaţiile cu clienţii sau cu partenerii de afaceri, pentru a răspunde nevoilor obi