Distrugerea asteroizilor care se îndreaptă spre Terra folosind bombe nucleare reprezintă un scenariu science-fiction. Ar putea deveni o metodă reală de a-i împiedica să intre în coliziune cu Pământul în curând, însă.
Oamenii de ştiinţă pun la punct conceptul unei misiuni de a dezintegra asteroizii care pun în pericol Pământul în acelaşi fel în care proceda Bruce Willis în filmul "Admageddon", din 1998.
Nava spaţială se va numi HAIV („Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle" - vehicul de mare viteză de interceptare a asteroizilor). Spre deosebire de film, nu va avea echipaj la bord. Nava se va apropia de asteroid şi îl va lovi de două ori, într-o succesiune scurtă, informează space.com.
Primul „atac" împotriva asteroidului va crea un crater, în care va fi lansată cea de-a doua lovitură, bomba atomică. În acest fel, corpul ceresc va fi distrus mai eficient.
„Folosind conceptul propus, avem o soluţie practică viabilă din punct de vedere financiar şi tehnic", a declarat liderul studiului, Bong Wie de la Iowa State University, la întâlnirea anuală organizată de NASA pentru prezentarea conceptelor inovatoare, în statul american Virginia.
Pământul, sub ploaia asteroizilor
Pământul a fost lovit de asteroizi în toată istoria sa de 4,5 milliarde de ani, unele impacturi având efecte catastrofice asupra planetei. Cel care a dus la dispariţia dinozaurilor, în urmă cu 65 de milioane de ani, avea 10 kilometri lungime.
Raportat la aceste intervale, Pământul va fi lovit din nou, şi nu peste mult timp. Asteroizi destul de mari încât să aibă efecte serioase în urma impactului lovesc planeta la fiecare 200 - 300 de ani, în medie, conform cercetătorilor. Chiar dacă asteroizii afectează serios zona de coliziune, majoritatea nu au potenţialul de a cauza extincţia unei întregi specii.
Având în vedere timpul scurs de când ultimul a reuşit acest